måndag 29 juli 2013

Landser gästade Sverige

I slutet av april så var det dags för det tyska frihetsrocksbandet Landser att göra sitt första uppträdande i Sverige. Bandet bjöd på ett längre framträdande med många klassiska låtar. Spelade gjorde även de svenska banden Cult of Hatered och Freke.

Den svenska scenen håller sakta men säkert på att återetablera sig. Mycket tack vare arrangören Frihetsrock som har bevisat att de är kunniga inom området genom flertalet spelningar under den senaste tiden.

Inför spelningen så florerade det rykten om att Frihetsrock skulle komma att presentera ett välkänt band. Vilket var det få som visste, så det spekulerades en hel del. Att det var just Landser kom nog lite som en överraskning för många, mer om detta längre ned.
Första band att äntra scenen för kvällen var grabbarna i den nybildade gruppen Cult of Hatered, ett metal-inspirerat band från Jönköpingstrakten. Bandet släppte nyligen sitt debutalbum och levererade ett klart godkänt framträdande under kvällens spelning. Dessutom så är det alltid lika kul att se nya initiativ.
Drygt 200 personer hade sökt sig till spelningen. Förutom att umgås och lyssna till musik så kunde dessa inhandla diverse produkter från flertalet försäljningsbord som fanns på plats, såväl svenska som utländska. I baren fanns det bland annat diverse drycker och toast till förtäring.
Nästa band att spela var det Nyköpingsbaserade frihetsrocksbandet Freke, som i vanlig ordning levererade ett uppskattat framträdande med både covers och eget material.

Fram mot midnatt så fanns det slutligen bara ett band kvar, nämligen bandet med stort L. Bandet förbjöds att verka under namnet Landser år 2005 och går numer under det nya namnet Die Lunikoff Verschwörung. Trots förbudet så fortsätter många att använda det äldre namnet, alltså Landser.

I samband med förbudet så fick sångaren ett flerårigt fängelsestraff för sitt musikaliska engagemang och bandet blev förbjudna att resa utanför Tyskland fram till årsskiftet mellan 2012/2013. Trots den tyska statens försök att kväsa bandet så har de inte lyckats, något som alla närvarande på spelningen kan garantera.
Bandet levererade ett längre och fartfyllt uppträdande med klassiska låtar som Fredericus rex, Der letzte ritter och Über leichen. Det gick inte att ta miste på publikens uppskattning. Vid ett tillfälle så valde en av bandmedlemmarna att hoppa ned från scenen med sin gitarr och ställa sig i publiken för att spela. Samtidigt så passade sångaren på att sätta en hatt på sitt huvud.

Kvällen kan summeras som relativt lyckad, precis som det brukar vara. Frihetsrock är duktiga på att ordna band, se till att det finns bra ljud och fixa annat som har med själva musiken att göra. Det finns dock, som jag har påpekat tidigare, flera saker som kan och bör förbättras. Allt kan dock inte vara perfekt från början utan det är en process som får ha sin gång, men med små steg och en medveten omgivning så är jag övertygad om att helheten kommer att bli bättre och bättre.